Tesla is naar het schijnt begonnen met het uitrollen van een update waarin er in functionaliteiten onderscheid wordt gemaakt tussen auto’s met hardware versie 2.5 en 3.0. Auto’s geleverd vanaf April 2019 beschikken over de nieuwe Autopilot hardware versie 3.0. Tot nu heeft Elon Musk altijd aangegeven dat de beloofde upgrade naar 3.0 voor Tesla eigenaren met de ” Volledig autonoom rijden” upgrade nog niet van toegevoegde waarde was omdat er nog geen features waren die deze nieuwe hardware nodig heeft. Daar lijkt nu dus een einde aan te komen. Dan volgt dus de vraag wanneer de beloofde upgrade komt? Maar over welke features hebben we het dan?

Pylon detectie en navigatie

In de laatste software update heeft Tesla het detecteren en weergeven van pylonen verbeterd. Een indicatie dat de auto in staat moet zijn ook deze complexere wegsituaties zelfstandig te navigeren. De release notes melden het volgende:

The driving visualization now displays traffic cones. In cases where a traffic cone is detected and Navigate on Autopilot is engaged (requires Full Self Driving Capability), the vehicle is designed to suggest a lane change (or attempt a lane if REQUIRE LANE CHANGE CONFIRMATION is set to NO) to avoid cones. As always, you are responsible for your vehicle and are required to pay attention at all times.

Tesla Release Notes

Naast het detecteren, zal de Tesla dus ook zelf anticiperen op dergelijke verkeerssituaties. De snelheid waarmee de laatste tijd verbeteringen op het gebied van Autopilot worden uitgerold kan een indicatie zijn dat Tesla nu echt meters maakt met de belofte van “Volledig zelfrijdende besturing”.

Hoe krijg ik die 3.0 hardware?!

Heb je een Tesla van voor April 2019? Dan is upgrade (in de toekomst) alleen mogelijk via het “Volledig zelfrijdende besturing” pakket. De prijs van dit pakket is de laatste tijd aan verhoging onderhevig. In het verleden heeft Tesla verschillende wijzigingen aangebracht in de bundeling en verkoop van Autopilot functies. Zo heb ik destijds zelf bij mijn Tesla het “Enhanced Autopilot” pakket aanschaft. Deze werd nog voor levering uit de markt gehaald. Veel functies werden toen onderdeel van “Autopilot” en alleen (voor nu) het automatisch wisselen van baan en inparkeren zijn nu onder “volledig autonoom rijden” ondergebracht. Destijds heeft Tesla klanten met “Enhanced Autopilot” gecompenseerd middels een “gratis” upgrade naar “Volledig zelfrijdende besturing”.

Laat in de reacties weten wat jij van deze software uitrol vind en of je al een Tesla hebt met Hardware versie 3.0 of dat je net als ik nog op 2.5 zit!


Sander
Sander

Tesla fan van het eerst uur en trots Model 3 eigenaar vanaf 1 april 2019! Wil jij je ook aansluiten bij de Tesla familie? Lees hier alles over het referral programma.

Alle posts van deze auteur

Privacy Preference Center