Doorgaans vind je op dit Blog grotendeels positieve berichtgeving over Tesla Autopilot. Er zijn voor en -tegenstanders maar indrukwekkend is de technologie zeker. Dat opletten belangrijk blijft blijkt uit een bericht dat vandaag op Electrek is gepubliceerd.

Met de functie “Navigate on Autopilot” raadt Autopilot zelf aan wanneer er van baan gewisseld moet worden om bijvoorbeeld een afrit te nemen of om de weg sneller te vervolgen en dus in te halen. In de Verenigde Staten worden deze acties zelfs autonoom uitgevoerd. Deze functie werkt doorgaans prima, zeker op de snelweg maar uit een gepubliceerde afbeelding blijkt dat er ook een gevaar in schuilt.

Tesla auto lane change detail
Tesla auto lane change detail

Op de foto is te zien dat Autopilot een baanwijzing aanraadt naar een rijbaan waarop tegemoet komend verkeer is. Potentieel levensgevaarlijk! Gelukkig moet deze baanwijziging door de bestuurder nog worden bevestigd middels het aangeven van richting. De foto is geplaatst op twitter en in de tekst is te lezen dat er verzocht wordt de kaart gegevens zo snel mogelijk bij te werken. Dit omdat baanwijziging wordt aangeraden om de gewenste route te blijven volgen.

Persoonlijk heb ik ook ervaring met bijzondere Autopilot perikelen. Zo wordt er nog steeds structureel op een specifiek stukje A6 (vanuit Almere naar Muiderberg) uit het niks richting aangegeven. Het is mogelijk deze bugs per mail te melden (vulnerability@teslamotors.com). Tesla heeft op de berichtgeving nog niet gereageerd. Zodra er reactie is zal ik de post aanvullen.

Laat in de reacties weten wat jij van deze berichtgeving vindt!