De laatste software update (2019.5.15) vindt zijn weg naar steeds meer Tesla’s en inmiddels zijn er weer een paar leuke nieuwe toevoegingen bekend. De meest in het oog springende toevoegingen zijn “Advanced summon” waarmee je de Tesla autonoom naar je toe kunt laten komen, het herkennen van verkeerslichten en het anticiperen op rijbaanwijzigingen van medeweggebruikers. In deze post lees je hier meer over!

Advanced summon

De summon functie is inmiddels bij veel mensen bekend. Hiermee is het mogelijk om de Tesla via de app of sleutel autonoom naar voren of naar achteren te laten rijden. Handig voor een krappe parkeerplaats of garage. Maar met “Advanced summon” gaat Tesla nog een stapje verder. Met Advanced summon is het mogelijk om op een overzichtelijk terrein de Tesla zelf de weg naar jou te laten vinden. Dit allemaal met een druk op de knop in de Tesla app.

In de beta release notes omschrijft Tesla het zo “a parking assist feature that helps you bring your car towards you or towards the destination of your choice by navigating out of parking spaces and maneuvering around objects as necessary.”

Wanneer (en of deze functie) in Nederland beschikbaar komt is mij helaas niet bekend.

Verkeerslichten en rijbaanwijzigingen

In Amerika is het al mogelijk om via Autopilot de auto zelf zijn weg te laten vinden. Nu gaat Tesla ook de verkeerslichten herkennen en krijg je een waarschuwing wanneer je door een roodlicht lijkt te gaan. In de release notes staat duidelijk aangegeven dat dit geen vervanging is voor een oplettende bestuurder en ook dat de auto NIET automatisch stopt.

Daarnaast is er op reddit een post geplaatst waarbij te zien is hoe een Tesla Model 3 anticipeert op het wijzigen van rijbaan van een auto voor hem. Op het display is te zien dat de Tesla een auto die richting aangeeft in de gaten houdt. De auto licht donker op. Vervolgens houd de Tesla in om de auto ruimte te geven van rijbaan te wijzigen.

AP lane change
AP lane change