Elon Musk geeft toe dat autonoom rijden een moeilijkere uitdaging is dan hij oorspronkelijk dacht, nu sommige Tesla-eigenaren hem trollen over de zoveelste gemiste deadline voor Tesla’s autonoom rijden programma.

Musk heeft een lange geschiedenis van mislukte voorspellingen over het op de markt brengen van een echt zelfrijdend systeem door Tesla.

Het zou eerst in 2018 gebeuren, daarna in 2019, en in recentere jaren is Musk voorzichtiger geweest met de manier waarop hij spreekt over volledig zelfrijden en verwijst hij nu in plaats daarvan naar een “feature-complete” systeem dat nog steeds zou vertrouwen op de aandacht van de bestuurder, maar zou kunnen leiden tot echte autonomie met gegevens die bewijzen dat het veiliger is dan mensen.

Dit “feature-complete” systeem is nu Tesla’s Full Self-Driving (FSD) Beta, die voor het eerst werd vrijgegeven aan early access-eigenaren in oktober 2020 als onderdeel van een beperkt beta programma.

Tesla heeft sindsdien verschillende software-updates uitgebracht voor FSD Beta, en het heeft de early access-pool uitgebreid, maar het programma is de afgelopen maanden vertraagd.

De volgende grote stap zal naar verwachting de FSD v9 Beta-update zijn, die Musk al een tijdje belooft.

Die zou Tesla Vision moeten bevatten, een nieuw computervisiesysteem van Tesla dat volledig vertrouwt op camera’s zonder metingen van de radarsensor.

De update is nu al een paar keer uitgesteld. Onlangs zei Musk dat het “niet later dan juni” zou moeten komen.

Tesla bracht vorige maand wel zijn Tesla Vision-update om Autopilot in nieuwe Model 3- en Model Y-voertuigen aan te bieden, maar Tesla moet het nog naar zijn FSD-bèta brengen.

Onlangs zei Elon dat de FSD v9 update twee weken weg was, maar die deadline is nu ook verstreken.

Op Twitter beginnen sommige Tesla-eigenaars Musk te trollen nu die tijdlijnen een running gag beginnen te worden.

Een van hen veranderde de naam van zijn Tesla in “twee weken” in verwijzing naar Musk’s belofte dat FSD v9 Beta zou komen:

Musk reageerde op de tweet door te zweren dat FSD v9 Beta er snel aankomt en gaf toe dat zelf rijden een moeilijker probleem is dan hij dacht:

“Haha, FSD 9 beta komt binnenkort, ik zweer het! Gegeneraliseerd zelf rijden is een moeilijk probleem, omdat het het oplossen van een groot deel van de echte wereld AI vereist. Ik had niet verwacht dat het zo moeilijk zou zijn, maar achteraf is de moeilijkheid duidelijk. Niets heeft meer vrijheidsgraden dan de realiteit.”

Elon Musk

FSD 9 Beta zal naar verwachting niet alleen een belangrijke stap zijn om de prestaties van Tesla’s “feature complete” full self-driving systeem te verbeteren, maar het zou ook moeten komen met een beloofde “downloadknop” voor meer mensen om toegang te krijgen tot de software-update buiten de “early access” vloot en zelfs een abonnementsmodel voor degenen die niet hebben betaald voor het FSD-pakket.