Tesla’s problemen in Duitsland hebben waarschijnlijk geleid tot een vertraging van zes maanden voordat er aan auto’s (en batterijen) gewerkt kan worden in de Gigafactory Berlin, volgens een lokale industriekrant.

De Gigafactory Berlin is op dit moment één van Tesla’s belangrijkste projecten, omdat het de Model Y naar Europa moet brengen, bovendien zal het een nieuwe generatie van het model introduceren met behulp van Tesla’s nieuwe “structural battery pack” technologie met een nieuwe 4680-batterijcel.

Oorspronkelijk werd de start van de productielijn verwacht in juli 2021, maar de bouw is op een aantal problemen gestuit.

De autofabrikant heeft problemen gehad met het verkrijgen van belangrijke bouwvergunningen en milieugoedkeuringen voor het project.

Het kwam in de problemen met het waterleidingbedrijf, milieuactivisten die sommige lokale dieren niet wilden verplaatsen als onderdeel van Tesla’s ontbossing van de grond en Tesla ontsloeg zelfs “Mister Gigafactory,” de ingenieur die de leiding had over Gigafactory Berlijn project.

Ondanks die problemen zei CEO Elon Musk vorige week tijdens Tesla’s financiële kwartaal call dat hij verwachtte dat de productie dit jaar van start zou gaan:

“We’re building factories as quickly as we can. Both Texas and Berlin are progressing well, and we expect to have initial limited production from those factories this year and volume production from Texas and Berlin next year.”

Elon Musk

Maar nu komt er een rapport van de Duitse Automobilwoche, am auto-industrie krant, die stelt dat Tesla’s tijdlijn voor Gigafactory Berlijn is verschoven naar Januari 2022:

“De start van de serieproductie in Tesla’s nieuwe Gigafactory in Grünheide bij Berlijn is met zes maanden uitgesteld tot eind januari 2022. Tesla-baas Elon Musk heeft het team officieel een half jaar langer de tijd gegeven.”

Automobilwoche

Volgens het rapport is de wettelijke goedkeuring van het project onderdeel van de vertraagde tijdlijn, omdat Tesla de autoriteiten heeft laten weten dat het zijn aanvraag zal aanpassen.

De publicatie stelde ook dat er ook bouwvertragingen zijn, onder meer voor de productiefaciliteit van batterijcellen die Tesla op de locatie aan het bouwen is.

Tijdens de eerder genoemde call die Tesla vorige week hield, zei Musk ook dat hij verwacht dat Tesla volgend jaar zal beginnen met de volumeproductie van batterijcellen in Gigafactory Berlin.

Of deze vertraging ook gevolgen heeft voor de levering van Europese Model Y’s is mij op dit moment nog niet bekend.