Nu de eerste klanten de gloednieuwe versie van de Model S (Plaid) ontvangen komen ook de eerste beelden van de nieuwe gebruikersinterface op internet. Electrek heeft op YouTube een mooie samenvatting gegeven van de wijzigingen. De snelle samenvatting: het is meer intuïtief en aanpasbaar.

Tesla is in veel opzichten meer een technologiebedrijf dan een autofabrikant, en dat geeft een groot voordeel ten opzichte van “traditionele” autofabrikanten als het op de software aankomt. Dit is het meest zichtbaar in de gebruikersinterface.

De meeste autofabrikanten hebben geworsteld met het ontwikkelen van soepele gebruikersinterfaces en veel lijken het nu op te geven en zich tot Apple Carplay en Android Auto te wenden.

Tesla is er in geslaagd om de concurrentie op dit vlak ver achter zich te laten en die voorsprong weet Tesla te behouden of nog verder uit te laten lopen door de regelmatige updates die Tesla eigenaren “over-the-air” ontvangen. Zo is de UI in de afgelopen jaren al sterk veranderd.

Nu, met de nieuwe Model S Plaid die een gloednieuwe schermconfiguratie introduceert in de auto, heeft Tesla een van de grootste updates van zijn gebruikersinterface tot nu toe doorgevoerd.

Shiv Sikand, oprichter van Drako Motors, nam gisteren een van de eerste 25 Model S Plaids in ontvangst tijdens het leveringsevenement en hij was zo vriendelijk om wat beelden van de nieuwe gebruikersinterface met ons (via Electrek) te delen:

Tesla is nu ook voor de Model S en X overgestapt op een horizontaal scherm voor het hoofddisplay, zoals in de Model 3 en Model Y, maar de UI moet anders zijn omdat het hele linkergedeelte is gewijd aan het instrumentencluster in de twee minder dure Tesla-modellen.

In de nieuwe Model S heeft Tesla een apart scherm behouden voor het instrumentencluster, waardoor er veel meer vrijheid is voor de UI van het hoofddisplay.

Zoals je in de video hierboven kunt zien, heeft de nieuwe UI een volledig nieuw ontworpen bedieningsvenster en app launcher, omdat Tesla steeds meer functies introduceert.

Naar verwachting zal Tesla de nieuwe gebruikersinterface in de komende maanden blijven verbeteren voordat het verder wordt uitgerold in de release van de v11-software.

Ik ben benieuwd hoe dit nieuwe ontwerp wordt toegepast voor de Model 3 en Model Y maar de eerste indruk is wat mij betreft goed! Laat in de reacties weten wat jij van de nieuwe interface vindt.