Elon Musk laat weten dat de eerder aangekondigde prijsverhoging voor “Volledig zelfrijdende besturing” per 1 November 2019 in gaat. Vanaf dat moment zal de upgrade 1.000 dollar meer kosten. Hoeveel de prijs in Nederland verhoogt wordt is nog niet bekend maar een 1.000 euro verhoging is niet uitgesloten.

Misschien nog wel interessanter is de tweet waarin hij aangeeft dat de Nederlandse RDW op dit moment een vertragende factor in de acceptatie van de “Volledig zelfrijdende besturing”!

Op dit moment zijn de kosten voor “Volledig zelfrijdende besturing” in Nederland 6.400 EURO. Mogelijk betaal je dus vanaf 1 November 7.400 EURO voor de upgrade die op dit moment in Nederland nog maar weinig extra functionaliteiten biedt.

De prijsverhoging komt na het uitrollen van software versie 10. Deze software versie heeft in de Verenigde Staten een functie toegevoegd om op afstand je auto naar toe te laten komen “Smart Summon”. Deze functie is alleen beschikbaar voor eigenaren met de “Volledig zelfrijdende besturing” optie.

Op de vraag wanneer deze functies in Europa beschikbaar komen laat Elon Musk weten “Nog steeds te werken met RDW” aan goedkeuring en dat “het onduidelijk is waar de vertraging zit”. Blijkbaar is onze eigen RDW een vertragende factor in het uitrollen van de “Volledig zelfrijdende besturing” functies in Europa.

Naast de aangekondigde prijsverhoging heeft Elon Musk ook een update gegeven over de 3.0 hardware upgrade voor eigenaren die nu op 2.5 zitten. Tesla eigenaren die “Volledig zelfrijdende besturing” optie hebben aangeschaft, maar een Tesla hebben met de vorige generatie Autopilot hardware 2.5 (alleen de computer), komen in aanmerking voor een gratis upgrade. Op deze manier kunnen ook deze eigenaren van de toekomstige functies gebruik maken.

Nog even geduld dus voor de early adopters. Gelukkig zijn er op dit moment nog geen functies die van de nieuwe hardware afhankelijk zijn. Daarnaast is er nog een kleine hint gegeven aan de volgende stap in “Volledig zelfrijdende besturing”. Namelijk het kunnen gebruiken van Autopilot in de bebouwde kom en het herkennen van verkeerslichten en borden.

Laat in de reacties weten wat jij van de aangekondigde prijsverhoging en vertraging door RDW vindt!