Kan je met een elektrische auto op vakantie? Het korte antwoord is ja! Vorige week hebben wij onze eerste roadtrip naar Denemarken gemaakt en in deze post lees je mijn ervaringen en geef ik tips die jij kunt gebruiken bij je eigen Tesla roadtrip. Van de voorbereiding tot aan het opladen in het buitenland. En zoals altijd: Mocht je na het lezen van deze post nog vragen hebben… Stel ze in de reacties!

Voorbereiding

Natuurlijk, elke roadtrip vereist wat voorbereiding maar bij een roadtrip met een elektrische auto is deze voorbereiding net een beetje anders. Op de weg moet (of kun) je je route zo plannen dat het opladen goed te combineren is met een pauze en op je bestemming zou het natuurlijk mooi zijn dat je Tesla ‘s nachts kan opladen zodat deze de volgende ochtend weer helemaal klaar staat voor vertrek! Je kunt waarschijnlijk heel veel gebruik maken van de Tesla Superchargers maar vraag voor de zekerheid ook andere laadpassen aan. In duitsland heb ik de laadpas van Telekom Ladestrom 1x gebruikt.

Route bepalen

Tip: abetterrouteplanner.com. Deze website is in mijn bescheiden mening, geniaal! Geef je model auto door, de verwachte weer en -wegomstandigheden en nog wat andere parameters en abetterrouteplanner zegt precies hoe je moet rijden en waar je hoe lang op moet laden om je weg zo efficiënt mogelijk te vervolgen. Er is nog veel meer mogelijk met abetterrouteplanner maar dit is materiaal voor een andere post. Leermomentje: Natuurlijk weten wij ondertussen dat de Tesla Model 3 is uitgerust met een CCS poort, maar onderweg zijn wij er achtergekomen dat inderdaad nog niet alle Superchargers zijn omgebouwd. Hier kwamen we achter bij de eerste geplande stop. Selecteer in de configuratie dus “Tesla CCS”! Gelukkig stond er een andere lader die ons genoeg “juice” kon geven tot de volgende Supercharger. Verder is het opladen easy en er is altijd wel een wegrestaurant in de buurt waar je de laadtijd kunt doorbrengen en ook zelf even kunt opladen 🙂

Overnachten

Dan het uitzoeken van de slaapplek. Wij hebben er voor gekozen om op sommige plekken 2 overnachtingen te doen. Hoe handig is het dan dat de auto helemaal klaar staat de volgende ochtend. Bij het boeken van accomodaties is het bij de meeste websites mogelijk om de faciliteit “Elektrische autolader” te selecteren. Hoewel dit vaak goed uitpakte is dit zeker geen garantie! Tip: Neem voor of na het boeken nog even contact op met de accommodatie om te controleren of er inderdaad een lader beschikbaar is. Eigenlijk heeft deze vakantie mij van het kleine beetje “range anxiety” afgeholpen dat ik had. Bij het hotel in Kopenhagen zou een lader beschikbaar moeten zijn, met 22% zijn we de parkeergarage binnengereden en hier bleek dat de beschikbare laders, of niet geschikt waren of buiten werking waren. Gelukkig zat er twee dagen later (ondanks de “vampier drain“) nog genoeg lading in om comfortabel de volgende Supercharger te bereiken.

Het belangrijkste!

Tip: Geniet van je trip! De Tesla is een heerlijke auto om mee op reis te gaan. Zeker als je een beetje leert samenwerken met de Autopilot zorgt deze voor veel rust tijdens de rit. Het scherm biedt genoeg entertainment en met Spotify en TuneIn ben je de hele rit voorzien van je favoriete muziek of (Nederlandse) radio station. Bij het overgaan van de grens raakt hij even zijn bereik kwijt maar dit komt gelukkig snel terug. De navigatie leidt je probleemloos van bestemming tot lader naar bestemming. Kortom doe een beetje huiswerk om te checken hoe het laadnetwerk er uit ziet, auto inpakken en gaan!