Een veel gehoorde klacht deze natte dagen is de werking van de automatische ruitenwisser functie. Zoals inmiddels bekend zijn recente Tesla’s niet uitgerust met een regensensor maar wordt door middel van de camera’s regen herkent. Tenminste dit zou zo moeten zijn.

Tesla is nu begonnen met het uitrollen van software versie 2019.40.1.1, in deze release zit ook het lang verwachte “Deep Rain” neurale net. In de engelse release notes staat hierover het volgende:

Automatic wipers have been improved to be more likely to activate when it is lightly raining and respond to changes in rain intensity for more environments. The automatic wipers are now employing the first production deep neural network trained with over 1 million images for the detection of water droplets in a windshield and additional weather cues.

Tesla Release notes

Tesla belooft dus een verbetering van het detecteren van regen. Maar dat is niet alles, mocht je het niet eens zijn met de regen detectie van Tesla en je verandert zelf de intensiteit van de ruitenwissers, dan zou je auto hier van moeten leren.

If automatic wipers are not performing to your preference, any manual adjustment to wiper speed will be captured to further train and improve the network in future software updates.

Tesla Release notes

Deze automatische stand van de ruitenwissers is net als voorheen te vinden in het ruitenwisser menu, klik op de linker knop van je richtingaanwijzer en het menu verschijnt op je scherm. Of klik op het ruitenwisser icoon op het scherm. Daar kun je de stand “auto” selecteren.

Persoonlijke mening

Ik heb er al eerder over geschreven, het verbeteren van de regen detectie is een must. Deze natte dagen is het nog maar eens duidelijk geworden dat de Tesla op dit vlak op dit moment onderpresteert. Gelukkig maar dat de Tesla via magische software updates en Deep Neural netje straks in staat moet zijn om dit ongemak verhelpen. Als we hierdoor maar niet langer op scheetkussen versie 2 hoeven te wachten ­čśë

Laat in de reacties wat jij van deze aankomende update vindt en of je hem al binnen hebt en verschil merkt!