Tesla brengt eindelijk een controlesysteem uit voor de bestuurder alertheid dat gebruik maakt van de camera in de cabine om ervoor te zorgen dat bestuurders opletten wanneer ze de Autopilot en Full Self-Driving functies gebruiken.

Het is onduidelijk waarom Tesla zo lang gewacht heeft met het uitbrengen van deze functionaliteit. Tesla’s naar de cabine gerichte camera zit al jaren in de auto’s, maar de automaker heeft hem nauwelijks gebruikt.

Automakers implementeren camera’s in de cabine meestal om de bestuurder in de gaten te houden terwijl ze rijhulpfuncties gebruiken.

Elon Musk heeft echter eerder het gebruik van een op camera’s gebaseerd bewakingssysteem voor bestuurders afgewezen en gezegd dat Tesla zijn camera in de cabine zou gebruiken om te voorkomen dat mensen auto’s slopen wanneer ze automatisch worden bestuurd op Tesla’s aankomende zelfrijdende robotaxi-netwerk.

Vorig jaar activeerde Tesla de camera voor het eerst in een software-update waarin mensen werd gevraagd om de automaker toe te staan video’s en foto’s te maken om “in de toekomst veiligheidsfuncties en -verbeteringen te ontwikkelen” op vrijwillige basis.

De camera wordt de laatste tijd vaker besproken nadat werd onthuld dat Tesla enkele eigenaars in de VS uit het FSD-bètaprogramma heeft verwijderd nadat werd vastgesteld dat ze niet goed opletten bij het gebruik van het systeem.

Dit leid tot de vraag: Als Tesla kan vaststellen dat bestuurders niet opletten, moet het bestuurders dan niet op het moment zelf waarschuwen?

Tesla gaat nu eindelijk de camera inzetten voor het monitoren van de alertheid in de nieuwe software-update: 2021.4.15.11.

Release notes:

“De cabinecamera boven uw achteruitkijkspiegel kan nu onoplettendheid van de bestuurder detecteren en waarschuwen terwijl Autopilot is ingeschakeld. Cameragegevens verlaten de auto zelf niet, wat betekent dat het systeem geen informatie kan opslaan of verzenden tenzij het delen van gegevens is ingeschakeld.”

Release notes 2021.4.15.11

De nieuwe update valt samen met Tesla’s release van zijn nieuwe Tesla Vision-systeem dat uitsluitend vertrouwt op computervisie met behulp van camera’s en geen radar.

Hopelijk zorgt deze update er ook voor dat misbruik van de Autopilot functies in de toekomst wordt beperkt. Bestuurders die onverantwoord omgaan met de huidige functies en vervolgens Tesla beschuldigen van niet goed werkende systemen. Deze gebeurtenissen komen de snelheid van ontwikkeling en acceptatie door wetgevers niet te goede!

Laat in de reacties weten wat jij van deze aankomende update vindt!