Tesla is begonnen met het uitrollen van een nieuwe software-update voor Model 3- en Model Y-voertuigen die zijn uitgerust met het nieuwe “Tesla Vision” computervisiesysteem om sommige Autopilot-functionaliteit te ook naar deze auto’s te brengen.

Vorige maand kondigde Tesla de overgang aan naar zijn “Tesla Vision” Autopilot zonder radar, en het waarschuwde dat dit in het begin zou resulteren in beperkingen van sommige Autopilot-functies.

Nieuw geleverde Model 3 en Model Y voertuigen hadden geen noodvermijding voor het verlaten van de rijstrook of smart summon, en het Autopilot systeem (Autosteer en traffic-aware cruise control) was beperkt tot 120 km/u.

Waarschijnlijk heeft Tesla wat tijd nodig gehad om ervoor te zorgen dat die functies veilig zouden werken met alleen het computervisiesysteem zonder de radarsensor.

Elon Musk vertelde eerder dat hij denkt dat Autopilot-functies met Tesla Vision snel better zullen zijn dan wat mogelijk is met de radarsensor:

“Het zal alle veiligheidsfuncties hebben van eerdere vision+radar voertuigen hebben en dan nog wat. De software zou binnen twee weken volledig uitgerold moeten zijn naar alle nieuwe voertuigen. De waarschijnlijkheid van veiligheid zal hoger zijn met pure vision dan vision+radar, niet lager. Vision is zo goed geworden dat radar eigenlijk de signaal/ruis vermindert.”

Elon Musk

Het heeft geen twee weken geduurd, maar de verbeteringen komen er nu aan.

Gisteren bevestigde Musk dat er een update aankomt om een aantal van die beperkingen te verwijderen:

“Productie release update komt deze week, die onder meer het verhogen van de max snelheid tot 130 km/u. Sorry, 120 km/u limiet werd gedaan als voorzorgsmaatregel. Bleek onnodig te zijn.”

Elon Musk

Deze veranderingen worden nu doorgevoerd in de nieuwe voertuigen.

Tesla is begonnen met het uitbrengen van een nieuwe software-update (2021.4.18.10) die de noodvermijding van het onbedoeld verlaten van de rijstrook en smart summon terugbrengt, en het verhoogt de Autopilot-snelheidslimiet van 120 km/u naar 130 km/u.

Nu het nieuwe systeem aan een inhaalslag bezig is, zal Tesla het naar verwachting ook uitbrengen op voertuigen met radarsensoren, omdat het systeem alleen met zicht naar verwachting sneller zal verbeteren.

Het wordt nu verwacht met Tesla’s FSD beta v9, die naar verwachting binnen de komende week zal komen.