Tesla is een beetje voorzichtiger geworden over zijn Full Self-Driving tijdslijn met wetgevers dan dat het is met het “publiek”, volgens een onlangs vrijgegeven memo van een vergadering tussen Tesla en de California DMV (Department of Motor Vehicles vergelijkbaar met het RDW).

Eerder dit jaar heeft Plainsite, een website die zich richt op het openbaar maken van juridische documenten via verzoeken om vrijheid van informatie (waarvan de oprichter ook een bekende Tesla-tegenstander is die Elon Musk aanklaagt), e-mails vrijgegeven tussen de California DMV en Tesla die viraal gingen in de media.

De e-mails gingen over de uitrol van Tesla’s Full Self-Driving (FSD) bèta, en ze verwarden de media omdat ze voorzichtiger waren met het beschrijven van de functies in het FSD-pakket aan de wetgevers dan in de communicatie naar de klanten.

Deze keer heeft Plainsite een memo vrijgegeven met aantekeningen van een vergadering die vorige maand tussen Tesla en de CA DMV plaats vond, waarin Tesla voorzichtiger was over zijn Full Self-Driving tijdlijn dan in Elon Musk’s openbare uitingen.

In de notities schrijft de DMV dat het CJ Moore, Tesla’s directeur van autopilot-software, heeft gevraagd om in te gaan op Musk’s opmerkingen over Tesla die tegen het einde van het jaar full self-driving op niveau 5 zou bereiken:

“DMV vroeg CJ om, vanuit een technisch perspectief, Elon’s berichtgeving over L5-vermogen tegen het einde van het jaar te adresseren.”

DMV memo

De DMV vatte Moore’s antwoord samen:

“Tesla zit momenteel op niveau 2. De verhouding van bestuurdersinteractie zou in de orde van grootte van 1 of 2 miljoen mijl per bestuurdersinteractie moeten liggen om naar hogere niveaus van automatisering te gaan. Tesla gaf aan dat Elon extrapoleert op de snelheid van verbetering wanneer hij het heeft over de mogelijkheden van L5. Tesla kon niet zeggen of het tempo van verbetering het zou halen naar L5 tegen het einde van het kalenderjaar.”

DMV memo

Dit is door de media opgepakt met de opmerking dat Tesla niet kan bevestigen dat het tempo van verbetering laat zien dat ze niveau 5 kunnen bereiken tegen het einde van het jaar.

Persoonlijk vind ik het niet gek dat er in officiële kanalen voorzichtiger wordt gecommuniceerd dan in het openbaar, daar komt bij dat we inmiddels wel weten dat we Elon Musk zijn tijdslijnen met een korreltje zout moeten nemen, uiteindelijk komen we er wel.